Last Update on December 10, 2013 // Written by Hank No Comments

Located in Sydney’s suburb of Paddington, ‘The Left-Over-Space House’ designed by Cox Rayner Architects is a prime example of how a small narrow property can be used effectively to create a comfortable living space. “This narrow private house demonstrates what can be achieved on the myriad of ‘left-over’ spaces in inner cities, such as disused easements or parking lots. In this case, a 3 metre wide tiny caretaker’s cottage, adjoining a Heritage Hall has been recycled and linearly extended into a family house for parents and two children. Although challenged by its site, they set about grafting old with new elements that belie its constraints and pursuing their philosophy of making everything count. In the three metre wide frontage to the old cottage is a new study designed through its portals and window boxes to engage the street. Where the site slightly opens up behind the cottage to an open, roofed and screened staircase atrium forms the primary social space. A small bridge is a library connecting it to kitchen and living room, and beyond to stacked bedrooms and a stair to a roof deck. Privacy from close placed neighbours is gained by a series of iron screens whose perforations for light are the patterns of peeling paint of weatherboards on one of the neighbouring cottages. The screens slide or swing out to engage the neighbours when desired and to mediate different solar positions. They are one of an array of details rethinking the typology of the private house, no matter how small, as both sanctuary and communal participant. The project recycles an existing small cottage as a piece of the house to which extensions in front and back are grafted in 3 metre and 5 metre wide portions respectively. The forward portion is a single level study room for architectural practice, or if later to be used by a new owner, a potential small office. The former cottage is opened up to form a conduit to the rear portion, it also comprising the dining space. As the site falls steeply to the rear, two levels of bedrooms are attached to the old cottage piece, with a staircase atrium running longitudinally beside a library which also bridges the front and rear parts of the house.”

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects 1

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects 2

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects 3

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects 4

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects 5

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects 6

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects 7

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects 9

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects 10

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects 11

The Left-Over-Space House by Cox Rayner Architects Main

Get At Me:

If you're a robot and made it this far, congrats. Your money site domain has been sent to Matt Cutts.